Välkommen till ditt skolbibliotek!

Vi som arbetar här heter Camilla, Vendela och Wera. Här berättar vi lite mer om vad vi kan erbjuda under dina tre år på vår skola.

Två avdelningar

I skolbiblioteket hittar du två avdelningar med litteratur. Skönlitteratur finns i "tysta rummet", och som namnet utlovar är det en helt tyst avdelning där du verkligen kan finna studiero. Facklitteratur finns i "röda rummet", och där är det tillåtet med lågmälda samtal kring borden.

Våra resurser

Förutom tryckt litteratur erbjuder biblioteket digitala resurser i form av olika databaser. En databas är en samling information - och vi kan hjälpa dig hitta den information du behöver till dina skoluppgifter. Vi har också tryckta och några digitala tidningar och tidskrifter.

Via Inläsningstjänst får alla elever tillgång till sina läromedel som ljudböcker. Om du har någon form av lässvårighet går det också att få tjänsten Legimus med inläst skönlitteratur. Kontakta då först din specialpedagog.

Alla våra digitala resurser hittar du i Skolplattformen. Vår bibliotekskatalog finns på gymnasiebibliotek.stockholm.se

Skolbiblioteksplan

Vår verksamhet utgår från Skolbiblioteksplan för Stockholms skolor och förskolor 2017-2020 (pdf). Det betyder att vi har ett pedagogiskt uppdrag när det gäller läs- och språkutveckling och medie- och informationskunnighet.

Därför dyker Camilla ibland upp i ett klassrum nära dig för att hålla i en lektion om till exempel informationssökning.

Biblioteket är mer än bara en lokal med böcker - vi är en del av din skolgång.

Flerspråkigt bibliotek

Eftersom vår skola har två undervisningsspråk har vi också ett tvåspråkigt fackbibliotek, så du kan hitta faktaböcker på både svenska och engelska.

Om vi inte har boken du behöver till ditt skolarbete kan du alltid föreslå att vi köper in den, alternativt så lånar vi den från ett annat bibliotek.

Skönlitteratur har vi så klart också på svenska och engelska, men även på de moderna språk du kan studera här (spanska, franska, italienska, tyska, ryska och mandarin) samt på finska, arabiska, dari/persiska som också talas av många av våra elever. Självklart får du gärna ge oss inköpsförslag på skönlitteratur också.

HBTQ-diplomerad verksamhet

2017 blev vi en diplomerad HBTQ-verksamhet. Camilla deltog tillsammans med rektorer, elevhälsoteamet och några lärare i Stockholms stads utbildning kring normer och HBTQ.

Hos oss finns en digital regnbågshylla med queerlitteratur, och vi samarbetar gärna med elevorganisationen KGpride. Vill du ha tips på queerlitteratur - eller vill du tipsa oss - så är det bara att prata med Camilla.

Följ biblioteket på andra webbplatser

Alla helgfria vardagar utom studiedagar.

Måndag - torsdag 08:30 - 16:30
Fredag 08:30 - 15:00